Adeverinta stagiu cotizare pensii

Una din metodele pentru a verifica daca angajatorul curent sau fostii angajatori si-au respectat obligatiile de declarare ce ii/le revin ca parte a contractului individual de munca, este de a solicita o adeverinta privind stagiul de cotizare de la Casa de Pensii.

Procedura de solicitare a unei astfel de adeverinte, valabila pentru Casa de Pensii a Municipiului Bucuresti, este urmatoarea:

1. Va prezentati la Casa de Pensii (Calea Vitan nr.6, Sector 3, Bucuresti), in timpul orelor de program cu publicul al departamentului Stagii de Cotizare, adica Luni- Joi: 9:00 – 14:30, Vineri: 9:00 – 11:30

2. Mergeti la Etaj 1, Camera 1, cu buletinul si solicitati o adeverinta privind stagiul de cotizare. Functionarul va verifica in baza de date daca va poate elibera o astfel de adeverinta (e posibil ca din diverse cauze datele sa nu fie in baza de date). In cazul in care vi se poate elibera adeverinta veti fi indrumat cu o dispozitie de plata sa achitati taxa de 15 la casierie si sa va intoarceti cu documentele necesare pentru eliberarea adeverintei.

3. Platiti taxa de 15 lei la casieria aflata la acelasi etaj si va intoarceti la camera 1 cu urmatoarele:
- cerere de eliberare a adeverintei privind stagiul de cotizare (gasiti model de cerere aici)
- copie dupa cartea de identitate
- chitanta eliberata la plata celor 15 lei

4. Vi se elibereaza adeverinta la camera 1

Adeverinta cuprinde datele inregistrate in baza de date a Casei de Pensii pentru fiecare luna in care ati fost angajat in baza unui contract individial de munca, si anume: luna si anul, codul de identificare fiscala al firmei angajatoare, venitul realizat, baza de calcul a contributiilor de asigurari sociale, cuantumul prestatiilor din asigurarile sociale (concedii medicale de exemplu), numarul de zile lucrate in luna respectiva si conditiile de lucru (normale, deosebite/grupa 2, speciale/grupa 1), norma (nr. de ore zilnice), tipul contractului de asigurare. Puteti vedea aici cum arata o astfel de adeverinta.

Ce ar trebui sa verificati in adeverinta:
- ca aveti cate un rand pentru fiecare luna lucrata
- ca sumele care apar in coloana “venit realizat” corespund cu sumele din statul de plata pentru acea luna (Atentie, pentru perioade mai vechi e posibil ca anumite sporuri si prime, sa nu apara in baza de calcul al contributiilor, asa fiind legea atunci)
- ca in cazul in care ati lucrat in conditii deosebite sau speciale, acestea sa fie marcate ca atare in adeverinta. Pentru aceste perioade se acorda reduceri ale varstei standard de pensionare.

Nota: Desi la data curenta, avand in vedere ca procesul de scanare/prelucrare a cartilor de munca s-a incheiat oficial si toate datele privind stagiile de cotizare de dinainte de 01 Aprilie 2001 ar trebui sa fie in baza de date a casei de pensii, se pare ca inca nu sunt. In orice caz, in adeverinta mea nu apar inca aceste date. Prin urmare, daca nu apar nici in a dumneavoastra, nu va ingrijorati … e de la ei. :D

18 comentarii to “Adeverinta stagiu cotizare pensii”

 1. diana says:

  buna ziua
  daca unitatea unde am lucrat nu a platit contributia de pensie se poate plati acum, retroactiv?pentru anul 1885?

 2. admin says:

  Cred ca da, daca au fost declarate dar neplatite. Trebuie sa vorbiti cu cei de la Casa de Pensii sa vedeti daca au o procedura pentru asa ceva.

 3. gina says:

  o informatie care mi-a prins foarte bine cand am avut nevoie.va multumesc pt afisarea acesteia.

  • Alejander says:

   mona aprilie 4, 2013 buna am o nieumarlre am depus decizia de incadrare in gr 1 de invaliditate la casa de pensii in data de 11 02 2013 cf. deciziei c.c 680/2012 cu un stagiu de cotizare de 2 ani si 6 luni si virsta de 38 ani mai beneficiez sau nu de pensia de invaliditate cf preved. legii acesteia .mersi

 4. miha says:

  Foarte folositor, m-am descurcat “din prima”…multumiri!!! Nici acum nu exista un Xerox in acea cladire, trebuie sa-ti lasi rand, sa iesi din cladire peste drum la copiator….e absolut de neinteles!!

 5. Irina says:

  Dacă angajatorul meu nu a declarat contributiile si implicit nu le-a plătit, cum as putea sa procedez? Multumesc.

 6. cojocaru aurora says:

  Am o vechime de 24 ani 8 luni ,si as vrea sa platesc inca 4 luni ,ca sa fac vechime de 25 ani…Va rog sa -mi spuneti daca se poate acest lucru..va multumesc

  • admin says:

   Nu se mai poate. Se putea sa va asigurati personal si dupa scurgerea perioadei de 4 luni si platile aferente sa iesiti la pensie. Toate astea se faceau in baza unui “Contract de asigurare sociala” incheiat cu Casa de Pensii. Din Iulie 2012 gestiunea calculului si a platilor a fost preluata de ANAF si din cate stiu nu mai exista o astfel de categorie de asigurati “din proprie initiativa” si fara o sursa declarata de venit.

 7. Mihaela says:

  Buna ziua,
  va rog sa-mi spuneti daca firma a fost in Bucuresti,iar in ultimii ani si-a mutat sediul social in provincie,salariatul care iese la pensie si a lucrat in Bucuresti unde solicita stagiul de cotizare? Casa de pensii din Bucuresti are acces la baza de date a celor din provincie,sau poate solicita ea ,in baza cererii depuse de persoana respectiva,apoi sa-i elibereze adeverinta completa?

 8. Mihaela says:

  buna ziua,
  va rog sa-mi spuneti pentru un salariat care a lucrat la o firma din Bucuresti,ce si-a mutat sediul social in provincie in ultimii ani cum se procedeaza,unde solicita stagiul de cotizare pe ultima perioada ,de cand sediul este in provincie?
  Casa de pensii din Bucuresti are acces la baza de date a celor din provincie,sau solicita ea acolo in baza adresei persoanei respective?

  • admin says:

   Adeverinta trebuie sa o solicitati la Casa de Pensii corespunzatoare domiciliului dumneavoastra. Este o adeverinta pentru dumneavoastra, nu pentru vreunul din angajatori. In mod normal datele sunt comune pentru toata tara.

 9. Alina says:

  Buna ziua ,

  Tocmai am ridicat o adeverinta de stagiu pentru indemnizatie crestere copil si nu apar nicaieri concediile medicale decat ce am lucrat eu dar nu am gasit nici o rubrica pentru concediu medical.Este normal sa nu apara?

  • admin says:

   Pentru concediile medicale se platesc taxe, inclusiv cele de asigurari sociale (pensii). Prin urmare ele apar ca perioade lucrate in adeverinta. Intreruperi apar doar in cazul concediilor fara plata sau suspendarilor contractului.

 10. vinau laurentiu says:

  Daca indicati si contul in care trebuiau platiti cei 15 lei cred ca ar fi semanat a secol XXI!!!
  Trebuie sa vin personal: de ce? Eu va trimit cererea completata, copia C.I. scanata, copia O.P. cu care am platit c/v adeverintei(eventual adaug o suma in plus ca sa trimiteti adeverinta la Casa de pensii unde am nevoie!)
  Concret: sunt pensionar M.Ap.N. si am lucrat doi ani dupa trecerea in rezerva(2011-2013) Ca sa iau aceasta adeverinta trebuie sa vin in Vitan 6 si sa pierd o zi cel putin, cand daca va dau pe email cererea, copia C.I. si o.p. cu plata adeverintei se rezolva totul mult mai usor si asa cum spuneam mai sus ca in secolul XXI, nu ca la plata ,,foncierului” sa vin si sa stau aplecat pe la ghisee!

  • admin says:

   Domnule Laurentiu, va inteleg frustrarea dar noi nu suntem Casa de Pensii. Doar am scris un articol despre cum se obtine aceasta adeverinta si speram ca v-a fost util.

 11. Beteagu Constantin says:

  Buna ziua.
  Când credeti ca as putea ridica o adeverinta in asa fel incat in aceasta sa apara si luna februarie 2014?

  • admin says:

   Pai declaratiile privind salariile pentru luna Febuarie 2014 se depun pana pe 25.03 (posibil si 25.04 daca lucrati intr-o firma mica care declara salariile la 3 luni). Asta este data la care informatiile ajung la ANAF, cat or mai face ele pe drum pana ajung in baza de date a casei de pensii, nu stiu.

Scrieti un comentariu